Lisa Eriksson

8 sätt att optimera din hemsida för att locka nya investerare

Din hemsida är oftast den första kontakten en investerare har med ditt företag, så det är viktigt att din hemsida är så bra och tilltalande som möjligt.

När du bygger en ny hemsida så bör du alltid börja med att definiera sidans mål. I många fall kan dessa mål ändras med tiden. Många företag börjar därför med att bygga en MVP alltså en minimum viable product sida som inte har med alla delar i den första versionen av hemsidan. När du är redo att börja söka investerare så bör du bygga ut den första, mer grundläggande versionen av din hemsida ordentligt. Börja med att definiera de mål du har för verksamheten vad gäller att hitta nya investerare. Sedan kan du ta hjälp av en verkligt duktig designer/webbyrå som kan hjälpa dig strukturera innehållet du vill ha på sidan och som kan lägga stor fokus på din visuella grafiska profil. Det är extra viktigt att du skapar en proffsig design som bygger förtroende för besökaren när du vill få in nya investerare. Detta gäller både om du vill utöka en MVP hemsida eller istället vill börja ifrån grunden med en helt ny design. Nedan är 8 punkter som jag tycker är viktiga att tänka på när du optimerar din hemsida för att hitta nya investerare.

1. Ta fram en professionell design

Grunden för en hemsida som hjälper dig att hitta och fånga intresset av nya investerare är att sidans design har en så hög kvalitet som möjligt. Det är då den kan representera ditt företag på bästa sätt. Om du är en start up så kan det vara bra att börja med att lägga upp en visitkortssida med kontaktinformation och lite kort information om företaget. Undvik att skriva "kommer snart" eller "under uppbyggnad" då detta ser mycket oproffsigt ut. En potentiell framtida kund eller investerare har just hittat din sida, se till att du ger ett bra intryck även om du inte har byggt klart hela hemsida. Skriv gärna din hiss-pitch och gör ett tydligt anspråk på ditt domännamn och börja bygga ditt varumärke. Då kan du lägga till din hemsidas domännamn på dina visitkort redan innan sidan är klar, så när du är ute på events så kan du börja ge ut dina visitkort och börja få in lite trafik till sidan så fort som möjligt.

Det är bäst att undvika att använda mallar om du söker investerare. Det är viktigt att du har ett eget och unikt varumärke så att folk kommer ihåg det. Om du använder webdesign som inte har högsta kvalitet, eller mallar som inte visar upp det som är unikt med ditt företag, då kommer du antagligen att ge fel intryck till eventuella investerare. Mallar kan signallera att du saknar finansiellt underlag eller att du själv inte tar ditt företagande på allvar.
En professionell designer vet även hur man använder bilder, fonter och färger för att förmedla förtroende visuellt. Detta görs oftast genom att man först tar fram en grafisk profil till företaget. Förtroendet förmedlas oftast mycket snabbt genom visuella element och sker på en omedveten nivå samma sekund en ny besökare kommer in på en företagssida. Investerare är inte heller immuna emot detta och de själva letar efter företag att investera i som tydligt visar att de förstår vikten av visuell kommunikation. Sidan bör därför vara proffsig, med ett klart och tydligt budskap. Du bör ha bilder som representerar ditt företag och som är av hög kvalitet. Det kan även vara bra att ha med en video som snabbt ger investerare en liten försmak av företaget. Nedan är några punkter på vad du bör tänka på:

  • Använd en riktigt duktig designer istället för en färdig mall - mallar kan inte förmedla ditt unika varumärke.
  • Skriv en kort text, även till en visitkortsida som i första hand har claimat ditt domännamn.
  • Ha med olika visuella element - dessa olika element kan fånga besökarens uppmärksamhet och bygga förtroende för ditt varumärke.
  • Skapa en stark grafisk profil - använde sedan denna i alla trycksaker, på sociala medier och på din hemsida.
  • Se till att sidan har en stark Call-To-Action - detta är visuella element som talar om för besökare vart de ska gå. Se till att det är tydligt både för kunder och för eventuella investerare.
  • Välj ett bra domännamn som kan imponera på investerare. Om ditt företag inte har ett riktigt bra domännamn, fundera på att byta företagsnamn.

2. Visa att du har förtroende inom din industri

Enligt Bplans så är det viktigt att du visar investerare att du redan har förtroende inom din industri.

Detta visar du inte bara genom att ha en proffsig design, utan även genom att visa upp erkännande och prestationer i din bransch. Det kan du göra genom att visa eventuella utmärkelser eller tillhörigheter som ditt företag är en del av. Företaget kanske tex har något patent på en produkt eller har påbörjat en ansökningsprocess av ett patent. Du kan även visa upp artiklar eller annan medverkan i press och industrinyheter som tex bloggar med högre status som delar innehåll av hög kvalitet. Allt detta bygger företagets trovärdighet och sannolika framgång, vilket investerare tittar på.

En duktig designer kan även hjälpa dig att skapa en visuell hierarki på din hemsida för att ditt budskap ska nå ut och se till att Call-To-Action knappar är placerade på rätt plats för att så många som möjligt ska kontakta dig.

Investerare vill även gärna se att andra parter också tror på ditt företag. Därför kan det vara bra att visa nya investerare att du redan har andra som stödjer din verksamhet och din idé. Det kan därför vara bra att visa hur mycket finansiering du redan har fått in i rena siffror på hemsidan. Ännu hellre så kan du lägga till en länk i foten och i huvudmenyn på sidan som leder till en sida med information som riktar sig uteslutande till investerare, med ert senaste pressmeddelande och speciell kontaktinformation för just investerare.

Här bör du även använda dig av vad som kallas för "social proof". Det kan översättas till "socialt bevis" eller "inflytande" på svenska. Detta är också ett bra sätt att bygga upp förtroende för ditt företag. Ett bra sätt att visa det inflytande du har i din industri är genom att visa upp vilka andra företag och kunder ni har jobbat med och som ni har lyckats göra ett bra jobb åt eller tillsammans med. Du kan därför visa upp hur många kunder du har hjälpt, hur många år ni har bedrivit er verksamhet, eller positiva omdömen ifrån nöjda kunder.

Om du inte har så många kunder ännu, vilket vanligtvis är fallet för en start-up som söker investerare, så kan du ändå visa upp logotyper ifrån viktiga och framträdande partners, eller testkunder som du kanske har hjälpt utan betalning. Du kan även ta med citat ifrån andra företagare som kan ha sagt något positivt om din verksamhet eller idé.



3. Skapa en separat undersida dedikerad till investerare

Din hemsida kommer att få inkommande trafik ifrån många olika håll och av många olika slags besökare. En del är potentiella nya kunder, andra är redan existerande kunder, det kan även vara besökare som letar efter intressanta nya arbetsgivare som sökt upp ditt företag, eller såklart potentiella nya investerare. Alla dessa besökare har olika motiv, behov och mål de vill uppnå med besöket.

För att du ska kunna delge rätt information och rätt typ av "Customer Journey" till de besökare som är investerare, så är det väldigt viktigt att du verkligen tänker igenom och skapar en UX/UI erfarenhet som är direkt lämpad för och framtagen till just din typ av investerare. Därför behöver du ha en mycket tydlig plan för hur du vill att dessa ska ledas till rätt Call-To-Action (CTA) knapp eller annan aktion på hemsidan. Du vill såklart även ha tydliga menyval som leder investerare och partners till rätt information så snabbt som möjligt.

Jag och resten av teamet på nklt rekommenderar kunder som söker nya investerare att skapa en helt egen undersida som är dedikerad till investerare och andra partners. Sidan bör inkludera ert företags uppdragsbeskrivning och mål, en lista på existerande investerare och partners, vanligt uppkommande frågor, inklusive information om vilken typ av investering eller partnerskap ni söker, samt ett kontaktformulär.

En sådan undersida är inte ett måste, men det underlättar för investerare och gör det väldigt tydligt vad ni söker.

Denna typ av undersida kallas även ofta för en "investment opportunity page" så se till att du har ett bra erbjudande med på sidan.

Se till att du har med tydliga och enkla punkter på din investerar-sida som förmedlar:

  • Varför ska du investera i detta företag?
  • Hur stor avkastning kan du förvänta dig?

Ha gärna med en "Question and Answers" del med fler frågor som investerare kan ha och visa dem varför det kommer att gynna dem att jobba med ditt varumärke. Du bör även ha med siffror som genomsnittlig avkastning per år, samt vinstföredelning på undersidan.

4. Jobba med SEO för att locka till dig rätt investerare

Sökmotoroptimering, SEO och webdesign går inte att separera. När du har designat din hemsida så bör du spendera mer eller mindre tid på att sökmotoroptimera din hemsida. Du kan göra detta på egen hand genom att lära dig ifrån online kurser, eller anställa en marknadsförings eller webbyrå som kan utföra jobbet åt dig. Det brukar dock kosta rejält mycket att ta hjälp utifrån så jag burkar rekommendera våra kunder att själva lära sig om SEO. NKLT erbjuder en kort kurs där vi lär ut grunderna du som företagare behöver för att göra största delen av SEO-jobbet själv. Mycket kortfattat gäller det att alla sidor på din hemsida som du vill ska driva in trafik till dig bör ha texter som är minst 300 ord. Detta är för att Google motorn, som ofta kallas för en spindel, ska kunna läsa av varje sida och avgöra vad den handlar om. Se bara till att du inte lägger upp texten som ett sammanhängande stycke. Bryt istället upp texten med titlar, undertitlar, textstycken, punktlistor, bilder och Call-To-Action knappar, annars blir texten oftast för lång för att nya besökare ska ha lust och tid att läsa texten. Då kan du uppnå en sida som är både användarvänlig och har bra SEO. Läs gärna mer om sökmotoroptimering i mitt tidigare blogginlägg "6 tips för att förbättra sökmotoroptimeringen på din hemsida."

Det viktigaste att göra för en investerarvänlig undersida:

  • Se till att varje sida har minst 300 ord - annars kommer inte Google motorn att kunna avgöra vad sidan handlar om.
  • Dela upp texten i lättsmälta delar, gärna med listor och rubriker - annars kommer dina besökare inte att orka/bli sugna på att läsa eller hinna läsa texten.
  • Se till att du har med metabeskrivningar på varje sida - helst bör du ha metatexter och metatitlar som är unika för varje sida.
  • Skriv om ämnen du tror investerare inom din bransch söker efter.

5. Investera i välskrivna texter och relevant innehåll

Se till att texten på din hemsida är välskriven och inte har felstavningar etc. Det är generellt sett svårare att skriva korta texter som är bra och tydliga än att skriva långa texter. Du behöver också skriva korta och iögonfallande Call-To-Action uppmaningar och minnesvärda, lockande rubriker på din hemsida. Det är oftast bäst att anlita en skribent för att korrigera eller skriva helt nya texter och rubriker till en hemsida som är så viktig för verksamheten som en sida för att söka investerare.

Innehållet på din hemsida och speciellt på sidan för just investerare, måste tala till deras intressen och behov. Texten som möter dem bör vara kort, och minnesvärd. För att öka din sidas SEO behöver du dock även skriva mer detaljerade texter, men givetvis ska dessa ligga längre ner på sidan efter att CTA knappar, övergripande information samt kontaktformulär har fått ta plats högre upp på sidan. Då blir det lätt för investerare att ta till sig den mest relevanta infon och kontakta dig, men även sätta sig in mer i den verksamhet om de vill. Den djupare informationen som tex rör finansiella och marknadsföringsplaner är till för de investerare som verkligen vill fördjupa sin kunskap om ditt företag innan de kontaktar er. Det ger ett professionellt intryck även till dem som inte orkar eller hinner läsa alla detaljer. Nedan är några exempel på vad som bör finnas med för att få in fler nya investerare.

  • En tydlig beskrivning av ditt företag och det värde du ger till marknaden.
  • En mer detaljerad beskrivning av din företagsmodell och hur du kommer att generera intäkter.
  • Information om ditt team och deras expertis.
  • En väl framtagen, undersökt och övertygande marknadsanalys, inklusive data om din målgrupp, potentialen för tillväxt och företagets kostnader.
  • Finansiella utsikter inom er bransch med en plan för era förväntade intäkter och kostnader.
  • Risker och utmaningar för ert företag och hur ni planerar att minimera eller mildra dessa.
  • En omfattande marknadsföringsplan där du förklarar hur du planerar att öka medvetenheten om ert varumärke och generera intresse bland potentiella kunder och klienter.
  • Lista eventuella artiklar, intervjuer eller annan medverkan i media.
  • Lista på och gärna visuella representationer av utmärkelser och erkännanden.
  • Omdömen ifrån nöjda kunder.

6. Förmedla en vinnande "hiss-pitch" på första sidan

Design och bilder är viktiga på en hemsida, men ultimat så är det texten som övertygar en besökare att kontakta dig. Den huvudsakliga texten på hemsidan behöver vara kort men samtidigt hinna beskriva ditt företag, vad ni kan göra för att tillföra mervärde till dina kunder/marknaden, och hur ditt företag är annorlunda och bättre än andra företag. Denna texten som möter och välkomnar en ny besökare på första sidan, är det som har högst chans att "konvertera" en kund eller investerare till att kontakta dig.

En bra hiss-pitch innehåller kort sagt ditt företags "värdeerbjudande" enligt Boldare.com. Det innebär att du förmedlar det ekonomiska värde och andra fördelar som du lovar att leverera till nuvarande och framtida kunder som väljer att köpa dina produkter och/eller tjänster. Du behöver fånga investerares uppmärksamhet mycket snabbt med din hiss-pitch. Att skriva en bra hiss-pitch är verkligen inte lätt, så låt det ta den tid det krävs för att finslipa den, eller anlita en van skribent.

Undvik att beskriva dina tjänster och produkter för djupt på just första sidan. Låt istället dina undersidor ha fokus på sökmotoroptimering med ingående och långa texter. Se till att du organiserar din text på ett nästan övertydligt sätt med titlar, undertitlar och punktlistor så att informationen blir lättillgänglig för besökare.

Skriv en kort men gripande hiss-pitch. Visa hur du är annorlunda än dina konkurrenter, förmedla att ditt företag besitter kompetensen och se till att du har en tydlig design som gör det oundviktligt för en besökare att förstå vad du har att erbjuda.

7. Lyft fram kompetensen hos ditt team

Ett väldigt bra sätt att skapa förtroende och trovärdighet för ditt företag är genom att visa upp och lyfta fram den kompetens som ditt team har. Detta visar nya potentiella investerare att ditt företag har det som kommer att krävas för att ni ska nå era mål och visioner. Den undersida som oftast är mest besökt på en affärssida är just "Om oss" sidan. Därför är detta den bästa sidan att visa upp teamet och deras kompetens på. Givetvis är det alltid bäst att ha foton på teamet och helst proffsiga foton med liknande bakgrund och stil så att helhetsbilden förblir varumärkesbyggande. Foton på personalen gör att eventuella investerare får en mer personlig koppling till företaget. Ha sedan med en beskrivande text för alla i teamet som lyfter fram unika kompetensområden, certifieringar och expertis, som stärker företaget. Detsamma gäller för eventuella styrelsemedlemmar.

För ett extra proffsigt och säljande intryck kan du tom inkludera korta introduktionsvideos för extra viktiga medlemmar i teamet. Dina personalbilder och videos kan förmedla hela företagets varumärke och vibe genom att tex ha med humor och lekfullhet eller förmedla ett mer konservativt intryck, beroende på hur företagskulturen och varumärket är.

Det kan även vara en bra idé att ha med den tidslinje som visar upp ditt företags utveckling både av produkter, tjänster och de milstolpar ni har uppnått sedan starten. Detta hjälper dina investerare se tydligt hur ni har lyckats uppnå mål och tillföra värde till marknaden. Företaget Swiftmile i USA har just en tidslinje på sin "om oss" sida som ni kan titta på.

8. Glöm inte att designa en lättnavigerad mobilversion

Din sida måste se bra ut och vara lätt att navigera på alla olika skärmstorlekar och enheter eftersom många surfar på sina mobiler och ipads idag.

Mobilversionen måste ha en annan storlek på knappar och de bör även placeras på ett annat sätt än på datorversionens designupplägg. Fonten behöver oftast vara större och du bör ha mer mellanrum mellan länkar och helt ta bort pop-ups. Andra delar att tänka på är att du bör undvika att använda Flash, optimera storleken på dina bilder, göra formulär och andra input fält för mobilen mycket kortare och se till att CSS koden är så kort och ren som möjligt.

Se även till att du dubbeltestar din mobilversion innan du publicerar din hemsida och sedan fortsätter att testa den regelbundet.

Du kan även behöva ta bort en del innehåll och stora textstycken och göra det enklare och tydligare på mobilen. Det är svårt att få till en riktigt bra mobilversion så mitt råd är att ta hjälp av en van designer och programmerare som kan skapa en mobilversion som garanterat fungerar. Det är för många potentiella kunder och investerare du kan gå miste om ifall mobilversionen inte är tip-top.

Läs mer om hur du bör jobba med din mobilversion här.

Kundcase intervju med Johannas Stadsodlingar

En av våra kunder är Johannas Stadsodlingar som jobbar med att designa och bygga kretsloppsbaserade matproduktionssystem. Hjärtat i deras system det är fisk, bakteriekultur och grönsaker i slutet vattenkretslopp.

De började med att skapa en hemsida som riktade sig till kunder, och senare uppdaterade de sin hemsida med bland annat en undersida för investerare.

Thomas Bjelkeman-Pettersson, VD och medgrundare av Johnnas.org berättar "Ja, vi satte oss med er och diskuterade vad vi var ute efter. Vi förklarade vad vi gör, hur det fungerar och vi delade med oss av ganska många bilder av det vi håller på med och material som vi använder i  presentationer av vårt företag så att er designer Viktor fick ett grepp om vad vi handlar om. Och sedan så satte han ihop ett förslag på hur det skulle kunna se ut, som var riktigt bra faktiskt. En del nya grepp om hur vi tänker på oss själva också, och det var då vi kände att ja, dethär blir bra.

Ifrån början så var det att få en plats för våra kunder att se lite mer om oss och se vilka vi är och vad vi håller på med. Och sedan senare så handlade det om att presentera oss till investerare som investerar i det vi gör.

Det måste ge en ganska snabb bild av det man håller på med. Allra helst i det stadium som våran organistation är i....det handlar om att ha ett digitalt visitkort, det är en sort hygienfråga i slutänden. Har man inte en hemsida då undrar ju folk vem man är och vad man gör. Man ska inte bara dyka upp i allabolag, som någonting man kan få ut ifrån bolagsverket.

Jag tror inte i vårt läge att det spelar så stor roll vilka sidor folk hamnar på. Om man säger informellt så hör man folk säga att "ja jag har tittat på hemsidan och ser vad ni håller på med". När man har ett första möte, det kan vara med banken eller det kan vara med vem som helst. Det handlar om att ha ett första intryck för människor."

Läs hela intervjun med Thomas i mitt blogginlägg "Johannas Stadsodlingar med en hemsida för finsmakare".

Sammanfattning

I detta blogginlägg har jag gått igenom 8 tips du kan använda för att göra din hemsida mer inriktad på att hitta investerare till ditt företag. Nedan är en sammanfattning av vad jag tycker du bör göra för att lyckas:

Ta fram en hemsida som ger ett gott första intryck genom en proffsig design och som lyckas förmedla socialt bevis/inflytande och förtroende inom din industri. Skapa även en separat undersida med innehåll som är riktat specifikt till investerare, som det är lätt för dem att hitta på sidan. Det är även viktigt att du använder dig av SEO för att locka till dig investerare, att du har välskrivna texter på hela hemsida, samt att du skryter om hur bra ditt team är. Du bör även jobba extra mycket med att ta fram en tydlig och imponerande hiss-pitch till första sidan. Det är bäst att ta hjälp av ett proffs för detta. Idag är det även extremt viktigt att du ser till att sidan är responsiv, detta betyder bland annat att mobilversionen är lika bra och lättnavigerad som desktop versionen.

Gör du allt detta så har du en hemsida som är helt rätt konfigurerad för att du ska få in nya intresserade investerare till ditt företag. Då kommer du med säkerhet att påskynda förvärvandet av nya investerare genom din hemsida.

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login