2015-11-04 13:00 Viktor Nordendahl

Tips för att hitta rätt bild för din hemsida

Ett problem som många av våra kunder har är att få tag på bra bilder till sin hemsida.
Ett sätt är förstås att anlita en fotograf. Ett annat är att köpa bilder från en bildbyrå eller ett bildarkiv såsom www.shutterstock.com

Det här är ett bra exempel på kvalitét över kvantitet. Utbudet för stockphotos är stort men kvalitén på bilderna är ofta väldigt dåliga. Vad är det då som gör bilderna dåliga? Det främsta är att bilderna är själlösa och inte känns genuina. Fina kostymer, vita leenden och tomma blickar.
Dom saknar den där mänskliga känslan vilket är väldigt viktigt för att skapa något som man kan relatera till för sin hemsida.

Studera kompositionen av bilden. Ifall en bild har för många detaljer så kan besökaren bli förvirrad för ögat har ingen vilopunkt eller fokuspunkt och man vet inte vart man ska kolla. Det är ofta bra att ha naturliga och lugna bilder så att bilden inte stör resten av innehållet av hemsidan.

Det man ska söka efter när man letar bilder till sin hemsida är att hitta det vackra i detaljerna och bilden i en helhet för att skapa rätt stämning. Färg i bilden är också väldigt viktigt. Tänk efter på upplägget av hemsidan och formspråket. Ifall du använder en ljus bild bakom till exempel vit text så kommer det att minska läsbarheten av texten. Samt om man använder text i färg så måste man hitta bilder som kan balansera det, grundkunskap av färgteori är bra i det här sammanhanget. Ett tips ifall bild och text inte går ihop är att lägga en täckande solid färg ovanpå bilden med en lätt genomskinlighet. Ögat är väldigt känsligt för färg och ljus och man märker ofta ifall något är fel.

Kompositionen av en bild är också viktigt att ha i åtanke. Att verkligen se vad som är i bilden istället för att se bilden som en helhet och jobba med det. Ifall en bild har för många detaljer så kan det störa sidan som en helhet.

Undvik att Googla bilder. Bilder på Google är ofta copyrighted av en fotograf, privatperson eller företag.
Att Googla bilder kan också ge fel resultat i form av dåligt upplösta bilder eller bilder med låg kvalitét, så det gäller att hitta bilder med hög upplösning och kvalitét som fungerar bra på alla skärmstorlekar.

Så vad ska man då tänka på med val av bilder för sin hemsida?

  • Undvik Stockphotos
  • Använd bilder som besökaren kan relatera till eller som väcker en känsla
  • Tänk på komposition
  • Se detaljerna i bilden
  • Tänk på formspråket av hemsidan
  • Använd högupplösta bilder
  • Tänk på responsiviteten av hemsidan
  • Att anlita en fotograf ger alltid bäst resultat