Lisa Eriksson

Marknadsföra hemsida - 8 effektiva marknadsföringstips

Jobbet slutar inte när du har gjort klart en ny hemsida. Tvärtom är nästa steg för dig att få potentiella nya kunder att besöka hemsidan. Bästa sättet att göra det tycker vi på nklt, är att kombinera bra innehåll på hemsidan med intresseväckande betalda annonser.

Nedan har vi 8 tips som kan hjälpa dig få fart på marknadsföringen och få rätt besökare till din hemsidan. Att lägga ditt fokus på att få mycket trafik till sidan är inte det viktigaste, man vill ju att rätt besökare kommer till hemsidan. Rätt besökare är personer som har ett intresse för just de varor och tjänster du säljer!

1. Sökmotoroptimera hemsidan

För att synas på nätet måste du kunna hittas på nätet. Bästa sättet att hittas online är att sökmotoroptimera din hemsida. Sökmotoroptimering (SEO) gör det möjligt för din hemsida att hittas och ”ranka” på Google. Att rankna betyder att Google bestämmer hur högt eller lågt din hemsida kommer att hamna i deras visningsordning. De allra flesta behöver ranka högt nog att synas på första sidan för de sökord som är viktiga för ert företag.

Det är viktigt att man använder SEO på rätt sätt och inte bara inkluderar samma sökord gång på gång på en hemsida. Då förstår nämligen Google att innehållet inte är av bra kvalitet och inte är skrivet för besökarna utan för Google motorn. Istället bör du fokusera på att inkludera synonymer så du inte överanvänder samma sökord om och om igen. Skriv även med tanke på vad du tror att dina besökare vill läsa, inte vad Google motorn gillar.

Det finns något som kallas on-page SEO och off-page SEO. On-page SEO är när man försöker ranka för olika sökord genom att optimera title tags, meta descriptions, URL, texter och interna länkar mm. Off-page SEO är det som händer utanför hemsidan som länkar från andra sidor. Exempel på off-page SEO är länkar från andra sidor till din hemsida, vilket är ett bra sätt att säga till Google att innehållet på ens hemsida är bra.

Här kommer några anledningar till varför du ska sökoptimera din hemsida. Först och främst så kommer du synas för sökord du vill ranka för. För det andra kan du enkelt mäta dina resultat genom att se hur mycket trafik hemsidan har och hur många som köper varor eller tjänster. Sist men inte minst så behöver det inte kostnad något att sökmotoroptimera din egen hemsida och optimeringen finns tillgänglig 24/7. Du behöver alltså inte betala som du gör för annonser och du får ändå trafik till hemsidan.

Något som kan vara bra att ha i åtanke är att SEO tar tid, det är en långsiktig investering. Du kommer inte börja ranka för svåra sökord med hög konkurrans direkt. Svårare sökord kan ta 1-2 års arbete att lyckas ranka för. Kontakta oss om du vill veta mer om SEO och hur det skulle kunna hjälpa din hemsida.

2. Google My Business

Google My Business är ett gratis verktyg som gör det möjligt att lista ditt företag på Google. Där kan man lägga till företagsinformation som företagsbeskrivning, adress, telefonnummer och öppettider. Man kommer då även upp på Google maps vilket gör det lätt för potentiella kunder att hitta ditt företag och hemsida lokalt. Exempelvis om man söker på bilverkstad Uppsala så kommer alla bilverkstäder som har Google My Business komma upp på Google maps att välja från. Det är även viktigt att regelbundet lägga ut innehåll som är relevant för ditt företag på Google my Business. Tänk på det som ännu en sociala medier kanal.

Man kan även inkludera kundrecensioner på Google My Business vilket skapar trovärdighet när personer kommer i kontakt med företaget. När du skapar kontot är det viktigt att rätt information finns med så man inte hamnar på fel adress eller att öppettiderna inte stämmer. Se också till att skriva en bra beskrivning av företaget och inkludera gärna bilder på produkterna eller tjänsterna ni säljer. Bäst av allt, det är helt gratis!

3. Betalda annonser på Google och/eller Facebook

Betalda annonser är ett effektivt sätt att nå ut till potentiella kunder i en målgrupp. Google annonser, eller PPC (Pay Per Click), är ett utmärkt sätt att hamna högst upp på Google och direkt bli synlig för potentiella kunder när de letar efter en vara eller tjänst. En annan bra sak med PPC annonser är att man endast betalar för de som klickar på annonsen och inte för hur många som ser annonsen. Man kan också välja att anpassa annonserna och bestämma vilka sökord man vill dyka upp för.

Med facebook annonser å andra sidan kan du ställa in målgruppen själv och anpassa den efter ålder, demografi och intressen för att nå ut till rätt personer. Du behöver inte nödvändigtvis annonsera en vara eller tjänst. Man kan också marknadsföra inlägg för att nå ut till nya personer eller annonsera ett kommande event.

Både Google och Facebook annonser har otroliga verktyg för att mäta resultaten på annonserna och man kan enkelt A/B testa annonserna för att se vilken som fungerar bäst. Med Facebook får du även tillgång till att annonsera på messenger och Instagram och på Google finns det möjlighet att annonsera på Youtube.

Har man inte gjort annonser tidigare kan det vara bra att gå en introduktionskurs eller ta professionell hjälp. Till en början kan annonsering kännas svårt men ger man det tid kan det blir ett av de mest effektiva sätten att marknadsföra sin hemsida och sitt företag på.

4. Social medier kanaler

Här kommer några anledningar till varför du bör ha flera sociala medier konton. Det första är kundresan och kontakten med ett varumärke. En potentiell kund handlar sällan första gången de kommer i kontakt med ett varumärke. Istället kanske man ser en annons när man googlar något eller ser företagets instagramkonto när man scrollar bland bilder. Via någon intressant bild kanske man klickar sig in på kontot eller söker efter det på Google för att lära sig mer om företaget. Sedan jämför man med konkurrenter och därefter kommer en viss procent att köpa en vara eller tjänst. Så desto fler ställen man finns på för att komma i kontakt med sin målgrupp, ju större chans har man till försäljning.

En annan anledning till varför sociala medier konton är ett bra sätt att marknadsföra företaget på är engagemanget och relationen man skapar med kunder. Genom att skapa interaktiva och delningsbara inlägg kan man föra en diskussion med sina kunder och sprida information till fler. Har man även annonser på Facebook/Instagram är det bra att det finns innehåll på kontot kopplat till annonsen. Att komma till ett tomt konto kommer få de flesta personerna att backa. Listan på fördelarna med sociala medier konton är många! Kommentera gärna längs ner på sidan hur du använder sociala medier för ditt företag.

5. E-post marknadsföring

E-postmarknadsföring är ett bra kommunikativt verktyg för att hålla kontakten med nya som såväl gamla kunder. Med e-post kan du effektivt nå ut till en stor skara människor. För att lyckas med e-postmarknadsföring är det viktigt du känner till väldigt mycket om den målgrupp du skriver till.  Du vill tänka att du skriver till en enda person, som du känner väl. Du vill försöka göra erbjudandet personligt. Det kan vara allt ifrån enklare saker som att inkludera personens namn i början av meddelandet till att skicka personliga rekommendationer.

Har man många e-postkontakter kan det vara smart att investera i ett program där man kan automatisera e-post utskicken. Ett vanligt program som är gratis är MailChimp, många använder även Hubspot. Då skapar man ett mejl som sedan skickas ut till alla kontakter. Man kan också skapa olika automatiserade e-postmeddelanden som skickas ut till vissa personer när de göra olika saker på hemsidan. Exempelvis när de köper en vara eller signar upp sig för nyhetsbrev. Med effektiv e-postmarknadsföring kan du både få in nya kunder och uppmuntra befintliga kunder att handla om och om igen ifrån dig!

6. Blogga

Att ha en blogg på sin hemsida är ett perfekt sätt att dela med sig av sina kunskaper och sprida viktig information. När jag skriver sprida information så syftar jag inte på att dela med sig av vad man gör om dagarna som man normalt förknippar med en blogg. Utan bloggen är istället en utmärkt kanal att utbilda andra om industrin man jobbar inom eller varorna/tjänsterna man säljer.

Exempelvis kan det vara att man säljer smink och hudvårdsprodukter. Då kan man skriva olika blogginlägg om “produkter för torr hud” eller “bäst rankade sminkprodukter 2021”. Ett annat exempel kan vara ett byggföretag som bygger villor. Då kan inläggen istället handla om “kostnadsförslag på en villa” eller “så väljer du rätt takpannor till ditt hus”. Blogginläggen beror alltså helt på vad ditt företag säljer.
Så varför ska man investera tid i att blogga? Det kommer ta en del tid att skriva blogginlägg regelbundet, det kan jag lova och ofta dröjer det flera månader innan man ser result av sitt jobb. Men resultaten kommer att komma med tiden om du kontinuerligt publicerar bra material!

Detta i sin tur kommer att skapa ett förtroende gentemot varumärket när du delar med dig av din expertis. Det skapar också mervärde för personen som kommer till din hemsida och får lära sig nya saker eller får svar på en fråga/problem som de har. Allt eftersom man publicerar bra och relevant information kommer trafiken till hemsidan växa. Du kan även locka till dig just rätt typ av besökare genom att skriva om ämnen du tror de skulle vara intresserade av.

7. Samarbeten

Samarbeten är ett bra sätt att sprida varumärkeskännedom och generera affärer. Det finns många olika sätt att ha samarbeten på. Det kan exempelvis vara genom ett gemensamt blogginlägg där man gästbloggar en annan hemsida eller tvärtom. Webbinarium är ett annat bra sätt sprida kunskap och komma i kontakt med nya målgrupper. Alternativt att man går ihop med andra företag och gör ett större evanegemang som kan locka en stor publik.

En annan form av samarbeten som har blivit mycket populär är ”influencer marketing”. Influencer marketing innebär att du får kontakt med någon som har många följare till sin blogg eller videokanal som kan göra reklam för ditt företag och dina tjänster mot betalning. Detta är ett utmärkt sätt att skapa varumärkeskännedom och nå ut till nischade målgrupper. Att välja rätt influencer att jobba med är avgörande för ett bra samarbete. Så undersök väl för att se om deras målgrupp passar dig och be bloggaren om statistik och överig information om deras målgrupp. Det kan också vara smart och titta på tidigare samarbeten bloggaren/influencern har gjort för att få en känsla för hur arbetet kommer se ut.

Med rätt influencer kan du skapa tillit och varumärkeskännedom då influencers har en stark relation med sina följare. Influencers har lagt ner mycket tid på att bygga upp tillit med sina följare och följarna brukar gilla samma varor/tjänster som personen de följer. Det är också lätt att mäta resultatet av ett samarbete på sociala medier. Man får även expertis på sociala medier som man själv kanske inte sitter på.

8. Optimera ditt innehåll

När du har skapat allt innehåll till din hemsida och annonseringskampanj så är det viktigt att du går tillbaka och optimerar innehållet. Låt oss börja med annonser. Annonser behöver alltid optimeras, inte bara för att din målgrupp kanske har ändrats, men också för att annonserna plötsligt har börjat prestera sämre, vilket tyvärr händer oftare än man hade önskat! Det behöver inte heller nödvändigtvis vara annonstexten du har skrivit som behöver optimeras. Ibland är det landningssidan som potentiella kunder kommer till när de klickar på knappen som behöver ses över och förbättras.

Om du har en blogg på hemsidan behöver man gå tillbaka och se över information som man har skrivit. Det kan hända att det finns ny information som man behöver uppdatera eller lägga till ytterligare text. Det kan också vara så att bloggen man har skrivit inte rankar så högt. Då är det smart att jämföra med andra texter som rankar högre för att se om det finns något som fattas eller kan göras bättre. Kom ihåg! För att ranka högst på Google behöver din text vara den bästa av alla sökresultat!

Själva texten på dina sidor på hemsidan kan också vara värd att se över. Man kan ställa sig ett par frågor när man analyserar innehållet på hemsidan:
1. Är budskapet på hemsidan tydligt för besökaren?
2. Finns det tillräckligt med information kring det vi erbjuder?
3. Är upplägget av informationen på hemsidan enkel att ta in?
4. Finns det något som inte är relevant och behöver tas bort?

Genom att konstant jobba med innehållet på hemsidan kan man göra användarupplevelsen optimal!

Sammanfattning

Att marknadsföra hemsidan på olika sätt är ett måste för att rätt personer ska kunna hitta till din hemsida och köpa din varor/tjänster! Vi hoppas dessa tips har kommit väl till hands och att du känner dig redo för att påbörja marknadsföringsarbetet. På nklt erbjuder vi både sökmotoroptimering (SEO) och annan hjälp med digital marknadsföring. Kontakta oss genom att klicka på knappen nedan och boka en kostnadsfri konsultation där vi kan gå igenom din hemsida för att se vad just ditt företag behöver!

-Lisa


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login