Lisa Eriksson

Hur videofilmer kan hjälpa ditt företag växa

Marknadsföring och försäljning är grunden till ditt företagande.

En viktig del av marknadsföring är att använda videofilmer. Du som företagare kan visa din praktik, dina produkter, tjänster och hur du jobbar genom enkla videofilmer du själv eller någon videoproducent filmat åt dig. Fler företagare börjar nu jobba mer med video för att nå ut på nätet med sitt budskap. I denna bloggpost har jag försökt ta upp några av de många fördelar du kommer att få när du skapar videofilmer och publicerar dem på dina digitala kanaler.

En hel del rädsla är dock associerad med att skapa filmer och att bli filmad. Många har en föreställning om att det är enormt tekniskt komplicerat, kreativt svårt samt mycket dyrt att göra videofilmer, eller att man måste framstå som "perfekt" för att kunna vara med i en videofilm. I texten nedan får du därför lite nya tips ifrån den Amerikanska videoproducenten Michael Burner som jag hoppas ska hjälpa dig ta ut svängarna i video-världen.

Enligt Wordstream anser 51% av marknadsförare över hela världen att video är den form av innehåll som ger företag högst ROI (Return on Investment, på svenska blir det "avkastning på investering").


Du kan även visa vem du är på ett lite mer personligt sätt genom att presentera dig och din verksamhet snabbt och relativt enkelt genom videofilmer. Du kan använda video som inlägg på dina sociala medier, din hemsida och i de mejl du skickar ut till dina kunder. Enligt Hubspot använder 81% av alla företag video som ett verktyg att marknadsföra med – en siffra som har gått upp från 63% sen det senaste året. 68% av alla marknadsförare säger att video har bättre ROI än Google Ads, enligt  Biteable.com

Dina kunder vill se videofilmer och du kan publicera dem på dina sociala medier och din hemsida

Videofilmer kan hjälpa ditt företag växa då både privatpersoner och företagskunder har visat sig föredra att konsumera innehåll ifrån video. 86% av de som använder digitala medier vill se fler videofilmer ifrån företag enligt Wordstream. Man har även sett att 64% av konsumenter gör ett inköp efter att de har sett en varumärkesbyggande videofilm på sociala medier. Videofilmer kan även stärka ditt varumärke långsiktigt och öka engagemang på sociala medier.

”Videofilmer på sociala medier genererar 1200% fler delningar än allt innehåll med endast text och bilder, enligt en undersökning gjord av Wordstream.

Ska du göra en egen videofilm så räcker det med att du har en iPhone eller Android mobil och ett stativ där du kan fästa din mobiltelefon. Du kan såklart även köpa en videokamera till dina projekt eller spela in intervjuer direkt på datorn ifrån program som tex Teams, Zoom eller Skype. Det viktigaste är att du kommer igång. Kom ihåg att videofilmer inte alls behöver vara dyra för att vara bra och ge dig resultat.

Biteable.com har sett att de flesta marknadsförare spenderar i snitt mellan 1000 kr och 10,000 kr per video de producerar. Se även till att ha med licensfri musik i din video eftersom detta ökar chansen att få nya besökare på din hemsida eller dina sociala medier till att bli en nya kunder. Det går att hitta gratis musik i alla genrer ifrån digitala ljudbibliotek. Du kan hitta dessa genom att söka på tex Google, Soundcloud eller YouTube. Var bara mycket noga med att du endast väljer musik som ligger under en Creative Commons licens. 81% av alla marknadsförare säger att deras videofilmer ger bättre resultat när de har musik, enligt Biteable.com.

Det allra viktigaste är att du tänker igenom vad du vill förmedla genom dina videofilmer. Att skriva ner en plan för ditt projekt är alltid viktigt att göra innan du börjar filma. Det behöver inte vara ett detaljerat manus, men det är bra att ha en långsiktig plan på minst ett år där du funderar igenom vilket budskap du vill nå ut med. Bestäm även innan du börjar om du vill producera en videoserie med något tema eller om du endast vill skapa en eller två korta fristående filmer. När du väl har din video eller serie klar så är det bara att ladda upp den på Youtube, Vimeo och såklart dina sociala medier kanaler som LinkedIn och FB. Sedan kan du även ladda upp en kortare version av videon på Instagram. ”Inlägg på Sociala medier som har en video får 48% fler visningar.” skriver The Marketing Helpline.

Kanske är det lite förvånande men enligt Biteable.com är Facebook den mest populära (75%) sociala medier kanal för marknadsförare som lägger upp videofilmer, sedan kommer YouTube (70%), och Instagram (58%). Facebook har över 8 miljarder videovisningar per dag enligt TechCrunch.

Något många missar är även att inte ha med någon video på sin hemsida. Vi på NKLT rekommenderar att företag har minst en videofilm på sin första sida, men inte högst upp på sidan utan lite längre ner. Lägger du videon högst upp har man visat att många besökare direkt lämnar sidan. Låt istället dina besökare i lugn och ro läsa lite om ditt företag och få en översikt över dina tjänster och produkter. Sedan, när besökaren är lite intresserad, då kan en videofilm komma mycket väl till hands. Men det sista du vill göra är att stressa din besökare med en video som tex börjar spela automatiskt.

Videofilmer på din hemsida kan förbättra både din SEO och din "Click Rate"

Utöver allt annat positivt så hjälper dessutom videofilmer din sökmotoroptimering när du laddar upp en på din hemsida eftersom Google motorn gillar hemsidor som innehåller relevanta videofilmer. Läs mer om sökmotoroptimering in mitt tidigare blogginlägg där du får några snabba tips för marknadsföring av företag. Det är fortfarande inte alla som använder videofilmer på sina hemsidor så om du publicerar en på din hemsida innebär det även att du får en strategisk fördel gentemot andra företag. Utöver detta så ökar chanserna att en konsument som söker en tjänst eller produkt genom en Google sökning, faktiskt klickar på just ditt företags hemsida när de ser listan som Google ger dem. Det är detta man brukar kalla för "Click Rate", alltså antal personer som ser din annons, som faktiskt klickar sig vidare till just din annaons. Detta beror på att: ”Google visar en liten bild av en video bredvid sina sökresultat i ungefär 26% av sina sökningar och detta ökar chansen att en användare klickar på just dessa företags visning.” enligt Wordstream.


“En hemsida har 53 gånger mer sannolikhet att hamna på Google’s första sida om den innehåller en videofilm.” - Insivia



Om du har skapat en kampanjsida så är det ännu viktigare att du har med en videofilm på den. Samma sak gäller dock här, lägg den lite längre ned och låt besökaren starta filmen manuellt.“ Att inkludera en videofilm på din kampanjsida kan öka dina konverteringar med 80%.” enligt Unbounce.

Har du en e-handel så är det enormt viktigt för din verksamhet att du även visar en video på din hemsida. I detta fall bör videofilmen vara placerad på ett sätt som gör att dina nya kunder först kan se videon och sedan komma till din e-handelssida. Enligt Wordstream leder en video till 184% högre chans att besökare som hamnat på en e-handelssida faktiskt köper något. De som handlar spenderar då även 45% mer än om de hamnat på sidan utan att först ha sett en video. Detta kan bero på att konsumenten känner högre tillit till företag där de har fått lära känna människorna bakom företaget lite innan de köper.

Det finns många olika sätt att skapa videofilmer allt ifrån högbudget reklamfilmer till fria videobibliotek

Har du en snävare budget så är det alltid bra att försöka hitta en videoproducent som bor nära dig. Videoproducenten Michael Burner ifrån Brogan Productions säger att "När du söker en videoproducent att jobba med, leta upp någon som har liknande energi som dig och ser saker på samma sätt som dig.” Du kan även använda gratis videobibliotek för att skapa filmer, så slipper du filma också. Det finns flera olika videobibliotek med filmklipp att ladda ner inklusive www.istockphoto.com/se/filmklipp  och www.pexels.com/videos/. Har du en större budget så är det bra att jobba med ett större företag som gör videoproduktion och som har ett helt team som kan skriva manus, filma och redigera allt till dig.

När dina existerande kunder ser dig online i en ny videofilm så ökar chansen att de återkommer till ditt företag för fler tjänster, produkter eller nya tidsbokningar. Hur kommer ditt liv att kunna transformeras om ditt företag får fler kunder mer regelbundet, eller säljer fler tjänster och produkter? Hur skulle dina egna kunders liv kunna transformeras som ett resultat av att de kommer till dig mer regelbundet och använder dina tjänster och produkter? Antagligen enormt positivt!

Nedan är en video där jag intervjuar Michael Burner. Han jobbar i San Francisco och specialiserar sig på videoproduktion. Michael anser att videofilmer är ett av de viktigaste verktygen inom marknadsföring idag. Han har inte stött på någon industri som inte kan gynnas och få en ökad vinst genom videofilmer.

”Man behöver inte göra en traditionell reklamfilm utan ofta gynnas man av att göra videofilmer som är mer personliga.” säger Michael.
Han berättar bland annat att när han och hans kompis hade gjort en rolig liten ploy-video där de skämtar och spelar lite teater så fick han en enorm respons och en mängd nya klienter till sin verksamhet som videoproducent. Senare gjorde han en större och dyrare produktion där han tog bort den roliga personliga ploy videon. Produkten var betydligt mer ”professionell” men utan den roliga, personliga innehållet så uteblev försäljningen nästan helt ifrån denna dyrare videoproduktion.
Att helt enkelt filma de som är anställda på företaget och intervjua dem om sina jobb är ofta en väldigt bra utgångspunkt säger Michael. Många företagare är oroliga för att det man filmar inte blir bra nog, men det är genom att sätta igång och träna sig som man lär sig. De filmer som inte blir bra publicerar man helt enkelt inte. Man kan även alltid låta några vänner och bekanta se på de videofilmer man har producerat innan man publicerar. Ofta blir man förvånad över hur lite som krävs för att förmedla ett levande och personligt ansikte till företaget. Man behöver heller inte vara jättebra på teknik för att kunna filma video eller redigera idag. De flesta iPhones har bra nog videokamera och långt nog minne. På MacBook finns även iMovie inbyggt och det är lätt att lära sig använda detta genom att se på några instruktionsfilmer på YouTube. Man kan även filma material själv och sedan skicka det vidare till en videoproducent som kan redigera materialet på ett bra sätt. Michael Bruner tar ofta emot material som någon annan har filmat.
Enligt Insivia har konsumtion av videofilmer på mobiltelefoner går upp med 100% varje år sedan man först började använda dessa online.

Nedan är sju tips ifrån Michael Burner om du vill börja göra videos till ditt företag:

  1. Hitta en frilansande videoproducent i din stad eller, om du har någon som jobbar på ditt företag som har visat intresse för videoproduktion, ge dem den utrustning de behöver för att skapa videofilmer till ert företag. Kom ihåg att 74% av alla marknadsförare säger att videofilmer har en högre ROI än stillbilder.

  2. Testa att göra några videofilmer själv, lägg upp dem på din hemsida och be sedan några av dina kunder om återkoppling på vad de tycker om filmerna. Om det verkar som att du får bra respons, fortsätt göra det du gör, eller ändra enligt de tips du får in.

  3. Intervjua en av dina kunder och be dem berätta varför de gillar dina tjänster eller produkter. Det kan vara guld värt för ditt företagande.

  4. Kunder gillar att lära sig mer om de företag som de jobbar med eller köper tjänster av. Därför är det jättebra att ha en blogg eller en vlog på sin hemsida som berättar om vad företaget jobbar med just nu, eller informerar om förändringar på marknaden och andra relevanta saker folk bör vara medvetna om. Att dela information där du har specialkompetens kan verkligen göra en stor skillnad för ditt och andras företag. 52% av marknadsförare uppger att videofilmer hjälper dem bygga förtroende hos potentiella nya kunder, skriver Biteable.com.

  5. Använd ett ”digitalt-video-visitkort” genom att ha en video med i botten av dina mejl som en ”embeded” bifogad fil, alltså i alla dina mejlsignaturer i botten av dina mejl. Detta har visat sig vara väldigt populärt. Att lägga till en video i dina mejl kan öka antal personer som öppnar ditt meddelande med 300%, enligt Hubspot.

  6. Om du vill ha en videofilm på din hemsidas första sida så bör den inte vara längre än 60 sekunder. Men om videon ligger djupare inne på hemsidan dvs på någon undersida, så kan den vara så lång den behöver vara.

  7. Vimeo är det bästa stället att släppa videos på för företagare tycker Michael. Du kan då själv kontrollera vilken video som kommer efter din egen. Men Michael menar att det är ännu bättre att lägga upp dina videofilmer direkt på din egen hemsida. YouTube har fördelen med att vara väldigt stort, alltså har den största publik och det är lätt att dela dina filmer med andra där. Enligt Biteable.com har YouTube den bästa ROI för videoinnehåll och de följs sedan av Facebook och Instagram. Många företag lägger upp sina videos både på YouTube, Vimeo, Facebook och Instagram.”YouTube är den näst mest populära hemsidan efter Google” skriver Alexa.

Hoppas några av tipsen har hjälpt dig och ditt företag börja producera videofilmer! Tveka inte att kontakta mig för frågor. Vi på nklt producerar egna videofilmer - ja det är jag som har gjort mig skyldig till dessa - och vi har även samarbeten med flera frilansande videoproducenter som vi kan rekommendera.

Vi hörs!
-Lisa
PS. Titta gärna på videointervjun med mig och Michael Burner nedan:


Skriv upp dig till vårt nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev


  • 2024-02-28 07:00
    Tips på SEO för snickare
    info
  • 2024-02-22 07:00
    Varför du som snickare gynnas av att ha en hemsida
    info
  • 2024-02-07 07:00 Sökmotoroptimering, Text & copy
    Vikten av SEO för flera geografiska platser 2024
    info
Login